5 Apps om taal te leren

5 Apps om taal te leren

Apps zijn leuk, leerzaam en over het algemeen niet duur. Maar apps zijn ook saai, afstompend en te hoog geprijsd. De laatste keer dat ik keek zaten er 25468 apps enkel en alleen in de categorie onderwijs, ruim 1600 meer dan vorige maand. Op deze dag waren er 26 nieuwe onderwijs apps in de store geplaatst. Hoe kun je een keuze maken uit dit enorme aanbod? Wij bekijken iedere maand vijf apps voor een bepaald leergebied. Deze maand bekijken we apps die bedoeld zijn om jonge kinderen te helpen met taal. Daarbij hebben we een aantal apps niet meegenomen die al eerder op deze pagina’s werden besproken, zoals Maan, Roos, Vis, Lezen en Schrijven 1 + 2, Zinnen ontleden en nog meer.

Juf Jannie – Kinderboerderij
Juf Jannie – kinderboerderij richt zich op het uitbreiden van woordenschat. Je leert woorden, bijbehorende lidwoorden en meer dan 300 zinnen. De app werkt als een interactief prentenboek. Er zijn vier plaatjes van een kinderboerderij waarmee de kinderen kunnen oefenen. Bij het eerste onderdeel hoor je allemaal leuke zinnetjes en geluidjes als je een plaatje aanraakt. Ook beweegt het plaatje of komt er iets tevoorschijn. Bij het tweede onderdeel worden er allemaal vragen gesteld die dan beantwoord kunnen worden door het juiste plaatje aan te raken. Ook dan volgt een visuele stimulans, waardoor kinderen zullen begrijpen dat de vraag juist is beantwoord. Als het kind een vraag 3 keer verkeerd beantwoordt, wordt een hint zichtbaar. Bij vijf keer volgt een andere vraag. De app is zeer gebruiksvriendelijk en kan jonge kinderen een behoorlijke woordenschat aanleren. Het onderwerp zal de meeste kinderen wel aanspreken, dieren zijn altijd wel in trek. De app is het best geschikt voor heel jonge kinderen, nog voor de basisschool.
Kosten: € 1,59
iPad of iPhone: beide
Leuk of leerzaam: goede combinatie
Beoordeling: ★★★½☆ 

Muiswerk woordenboek
Misschien niet de meest flashy app die je kunt vinden, maar wel leerzaam en effectief. Dit woordenboek bevat ruim 40.000 veelgebruikte woorden uit de Nederlandse taal. Van de meer dan 12.000 basiswoorden worden de verschillende betekenissen gegeven en per betekenis worden voorbeelden van het gebruik, synoniemen en tegenstellingen aangegeven. Meer dan 1000 woorden zijn ook voorzien van een plaatje om de betekenis te ondersteunen. Ieder basiswoord wordt uitgebreid en leesbaar omschreven: woordsoort, uitspraak, alle betekenissen, voorbeelden, uitdrukkingen, vervoegingen en verbuigingen. Zo leer je bij het woord ‘berg’ niet alleen dat dit een sterke verhoging in het aardoppervlak is, maar ook uitdrukkingen als ‘bergen verzetten’, ‘gouden bergen beloven’, ‘van een molshoop een berg maken’ en nog veel meer. Niet alles omvattend, want wie bijvoorbeeld het woord ‘zangeres’ intypt krijgt geen respons. Maar toch in ieder geval een aardige app om tot je beschikking te hebben. Daarbij is de doelgroep veel hoger dan bij de eerste app, want hij lijkt geschikt voor kinderen vanaf de hogere klassen van de basisschool.
Kosten: € 1,59
iPad of iPhone: beide
Leuk of leerzaam: leerzaam
Beoordeling: ★★★½☆ 

Leesplankje
En zo wordt het leesplankje, dat rond 1890 werd bedacht door hoofdonderwijzer M.B. Hoogeveen, opgewaardeerd naar een 21e eeuw versie. Je luistert naar de woorden en letters en spelt daarna alle woorden met de juiste letters. Speel met de bekendste woorden van het leesplankje: Aap, Noot, Mies, Wim, Zus, Jet, Teun, Vuur, Gijs, Lam, Kees, Bok, Weide, Does, Hok, Duif, Schapen. Leer de klanken van de letters en maak de woorden compleet. Je kunt ook nog eens spieken door de iPad enigszins te kantelen, waardoor het leesplankje zichtbaar wordt. Er zijn drie niveaus al lijken ze wel heel erg op elkaar. Bij het makkelijkste niveau krijg je de woorden in de normale volgorde. Op dit niveau worden geen foute letters geaccepteerd, ze vallen dan onmiddellijk terug op hun plaats. Bij het normale niveau is het enige verschil dat de woorden door elkaar worden aangeboden. Op het moeilijkste niveau worden foute letters wel geaccepteerd, wat het net even een stukje moeilijker maakt. Ook is spieken hier niet mogelijk. De app is heel geschikt voor kinderen die net zijn begonnen met lezen, dus tijdens de eerste maanden in groep drie. Het ziet er misschien wel een beetje oubollig uit, maar het werkt wel. De bediening is zeer eenvoudig en een leerling uit groep drie zal hier heel goed mee kunnen werken.
Kosten: € 0,79
iPad of iPhone: beide
Leuk of leerzaam: leerzaam
Beoordeling: ★★★★☆ 

Tiny (Casterman)
Tiny is de hoofdpersoon uit een reeks boekjes, bedacht door Gilbert Delahaye en Marcel Marlier. Haar albums werden in meer dan 40 talen vertaald. Nu zijn deze boeken ook verkrijgbaar als app, waarbij het eerste boek, Tiny leert paardrijden, gratis te downloaden is.
Er zijn twee manieren om het boek te lezen: begeleid lezen (het verhaal wordt regel per regel voorgelezen) en zelfstandig en interactief lezen (de lezer kan de uitspraak van elk woord horen door het aan te raken, een omschrijving van de moeilijke woorden krijgen en de onderschriften bij de illustraties activeren). Per boek zijn er steeds twee extra spelletjes: ‘Vind de 7 verschillen’ of een memoryspel en een multimediaquiz, zodat je kunt controleren of het verhaal goed begrepen is. Bovendien kun je de albums ook gebruiken om vreemde talen aan te leren, ze zijn verkrijgbaar in het Engels, Nederlands en Frans. De app ziet er goed uit en zal zeker zijn fans hebben, maar de stem van Tiny is wel heel erg irritant. Een zeer goed bruikbare app die heel geschikt is voor beginnende lezers, ongeveer helft tot eind groep drie.
Kosten: eerste boek gratis, latere titels € 2,39
iPad of iPhone: beide
Leuk of leerzaam: beide
Beoordeling: ★★★★☆ 

Letterspel NL
In dit spel maken kinderen op een heel speelse manier kennis met letters en cijfers. Eerst worden de letters/cijfers aangeboden, daarna kunnen ze in stappen naar het zelf schrijven toe. Dat gebeurt eerst door de stippen aan te raken, waarna ze een filmpje zien, daarna gaan ze overtrekken om uiteindelijk de letter zelf te schrijven. Alles wordt daarbij gestimuleerd door leuke animaties. Het programma is uiterst simpel, maar heel effectief en combineert alle manieren om letters en cijfers aan te leren. Er wordt aangeleerd met geluid, beeld en door het zelf aanraken van het scherm. Deze app is heel goed geschikt voor kinderen in de onderbouw van de basisschool, waar nog niet begonnen is met lezen, maar waar wel al begonnen is met het kennis laten maken met letters en cijfers. Doelgroep is dan ook van ongeveer 4 tot 6.
Kosten: € 2,39
iPad of iPhone: beide
Leuk of leerzaam: beide
Beoordeling: ★★★★★