Zoon (12) wil Call of Duty spelen

Zoon (12) wil Call of Duty spelen

Vraag via de site door Sandy op 23 november 2010:

Mijn zoon van 12 is er op gebrand het spel ‘Call of Duty’ te willen hebben voor Sint. ‘En als ik hem niet krijg’, zegt hij, ‘dan koop ik hem zelf wel’. Nu heb ik diverse reclames gezien en de leeftijdsgrens bekeken en kom ik tot de conclusie dat dit geen gewenst spel is voor zijn leeftijd. Heb ik dit goed ingeschat? Kunnen jullie mij vertellen wat het doel van het spel is en hoe dat doel bereikt wordt?

Kunnen jullie mij een tip geven voor een spel wat dit spel benadert, maar wel goed voor zijn leeftijd is?

Beste Sandy,
Om met je eerste vraag te beginnen: dat heb je zeker goed ingeschat. Dit spel is absoluut niet geschikt voor kinderen. De Pegi aanduiding voor spellen geeft aan of een spel mogelijk schade voor jongere kinderen kan opleveren. Call of Duty heeft niet voor niets een rating voor 18+. Het is een behoorlijk realistisch oorlogsspel. In het spel speel je een soldaat in een elite eenheid die tijdens de Koude Oorlog allerlei geheime missies heeft uitgevoerd. Je bent gevangen en wordt ondervraagd. De missies die je speelt, zijn een soort terugblikken tijdens deze ondervraging.

Om verschillende redenen is dit spel absoluut een spel voor volwassenen. Ten eerste is het spel bijzonder gewelddadig: je vermoordt honderden tegenstanders, met allerlei wapens, soms op afstand, soms van dichtbij. Al dit geweld wordt gedetailleerd en bloederig in beeld gebracht. Tussendoor wordt je geconfronteerd met gevangen die ondervraagd worden en waarbij de ondervragers zich niets gelegen laten liggen aan internationale wetten en richtlijnen met betrekking tot martelingen etc. Waterboarding lijkt soms kinderspel. Ten tweede is het verhaal, dat nog zou kunnen helpen om e.e.a. een beetje in perspectief te plaatsen, veel te complex voor iemand van 12 jaar oud.

Als laatste bezwaar is er nog de online mogelijkheid: als je het verhaal hebt uitgespeeld, kun je online tegen anderen spelen. Het spel ondersteunt open voice-chat. Dat wil zeggen dat je zomaar met iedereen, die online is, kunt praten. Ook dat is niet wenselijk voor je zoon. Het zegt misschien al genoeg dat zelfs de trailers van het spel op veel websites afgeschermd zijn. Weliswaar kun je ze gewoon bekijken als je zelf invult dat je ouder dan 18 jaar bent, maar deze melding is er niet voor niets.

Een tip voor een alternatief spel is een beetje lastig. Call of Duty is een zogenaamde First person shooter. Bijna alle spellen die een vergelijkbaar thema of spelwereld hebben, zijn voor 16+ of 18+. Er zijn wel enkele spellen die misschien in aanmerking komen. Het risico is wel dat uw zoontje in eerste instantie teleurgesteld reageert. Hij wil graag een snelle crossmotor en krijgt een BMX, zo voelt dat misschien een beetje.

Zelf ben ik erg gecharmeerd van de games van Ratchet & Clank. Ook in dit zijn First Person Shooters, maar spelen zich af in een cartooneske spelwereld. Deze spellen zijn mooi gemaakt, spannend, ook gewelddadig, maar niet bloederig of realistisch. Verder kunt u denken aan een Tomb Raider of Prince of Persia spel (NB: sommige versies zijn 12+, andere 16+) , of misschien Zelda Twighlight Princess (als je een Wii bezit) of Aragorns quest. Deze laatste twee zijn spannende avonturenspellen. Er wordt niet met geweren geschoten, maar met zwaarden gevochten. Ook het wat oudere spel Star Wars Battlefront II is een goed alternatief.

Nog een tip ter afsluiting: U kunt uw spelcomputer zo instellen dat er geen 16+ games op gespeeld kunnen worden. Zie ouderlijk-toezicht-instellen.

 • Jan Doggen

  Tip voor Sandy (uit ervaring):

  Ik zou er vooral niet te veel woorden aan vuil maken: meedelen dat het een spel voor 18+ is en dat hij het dus niet krijgt. Verder niets.
  Daarmee hou je het vanzelfsprekend dat er regels zijn en dat je daar niet aan gaat tornen. Je beroept je a.h.w. op de sociale consensus: dit heben we met z’n allen afgesproken.
  Zodra je met argumenten gaat komen ‘waarom’ creeer je onderhandelingsruimte (hij gaat je argumenten ongeldig proberen te verklaren) dir je niet wilt.

  Hetzelfde geldt bv. voor bioscoopfilms en Facebook accounts.

  Jan

  • tiebe

   wat een faal reactie speel het eerst maar een keer zelf en ga dan beoordelen

   • Jur

    Jouw reactie is een faalreactie. Jij springt toch ook niet van een gebouw om er achter te komen of het pijn doet?

 • http://www.veiliggamen.nl Sander den Heijer

  Call of Duty is echt geen spel voor iemand van 12. Dat is duidelijk.

  Het alternatief dat Corne voorstelt, Ratchet & Clank, is heel goed. Die serie heeft 7+ als rating. Het is echter geen First Person Shooter. Het is een platform game waarin het gebruik van (rare) wapens een grote rol speelt. Ik ben er zeker van dat een 12-jarige hiermee veel plezier zal hebben. Voor de PS2, PS3 en PSP zijn er inmiddels al 9 delen van verschenen.

  Een ander alternatief zou de serie Jak & Daxter kunnen zijn. Lijkt op Ratchet & Clank maar heeft nog meer platform-achtige actie in het spel en wat minder nadruk op het schieten.

 • Karin Holierhoek

  Mijn zoon van 13 wil eigenlijk ook dit soort games doen. Sommige vriendjes hebben die ook, dus is het soms wel lastig om te verbieden. In ieder geval wil ik thuis geen games voor 18.Online versies mag van mij ook niet.PSP spellen speelt hij in de woonkamer waar ik bij ben dus toezicht kan houden.

 • Jolanda Rutten

  Mijn zoon van ruim 11. vind mijn duidelijke grens, heel moeilijk.Toch zijn wij er van overtuigd dat dit soort spellen niet goed is voor de emotionele en sociale ontwikkeling. Ik leg hem ook uit dat hij ook geen “sex films” mag kijken, of alcohol mag drinken, omdat dit niet bij zijn leeftijd hoort. Dit argument begrijpt hij. Ik hoop dat hij zo begrijpt dat het niet iets is dat wij hem niet gunnen, maar dat het nog niet goed voor hem is.
  Overigens vind ik het lastig dat hij wel bij vriendjes dit spel speelt. Ik kan hierin niet voor andee ouders beslissen.Jammer dat mensen het “gevaar”van deze spellen niet zien.

  • RareAMV

   Ok, ik ben zelf 16 en op en top puber^^ ik ben het deels eens met de manier van opvoeden( lang leve vrije menings uiting), ik zelf heb ook ouders die het niet goed vinden dat ik geweldadige spellen speel, vaak met de reden: straks stomp je af door al dat geweld. Dat kan, maar als je denkt dat je zoon( of dochter) zomaar mensen dood gaat schieten en de reden daarvan is dat ze geweldadige spellen spelen, zegt wel iets over het vertrouwen wat je hebt in je zoon/dochter. Ook, denk ik dat er wel iets meer voor nodig is om uit het niets mensen dood te schieten of verwonden, denk aan:
   – psychische achtergrond: word een kind snel boos of heeft het neiging tot geweld, voelt het kind/puber zich depresief.
   -heeft een kind een psychische handicap; autisme( volgens mij kunnen ze niet zo goed verschil tussen echt en nep zien, maar daar weet ik niet veel vanaf)
   -vrienden, dat klinkt raar maar als je vrienden hebt die stoer doen en bv andere mensen slaan denk je van: ok dit is dus niet zo erg
   etc. Mijn punt is dat je niet direct de games als oorzaak van zulk gedrag moet aanwijzen, er zijn ook honderden andere aspecten waardoor een persoon zo door kan draaien. Voor de rest denk ik van: wil je kind een schietspel spelen? Zou ik zeggen van, ok , het mag, maar vanaf je 15/16e. Omdat kinderen dan beter het verschil kunnen maken tussen nep en echt(denk ik), ook zou ik zeggen van; niet langer dan een uur( want dit soort spellen kunnen soms erg verslavend werken)

   • RareAMV

    Ik heb ooit call od duty 4 gespeeld (14 jaar) en ja het mocht niet en ben betrapt, kreeg toen een rdelijke straf, maar elk kind dat ik hier zie zegt van; geweldadig? Helemaal niet. Tegen de ouders daarvan: het spel is niet voor niets 18+, probeer ze duidelijk uit te leggen dat mensen dood schieten onder het kopje: GEWELDADIG valt. Ook vind ik zelf dat hun woord gebruik een beetje te is maarja, mijn mening. Ik zelf gebruik het ook wel is, maar dan tussen vrienden of mede leeftijdsgenoten maar niet op dit soort serieuse forums. ( verder speel ik nu vooral team fortress 2) ( en ik heb toestemming ^^)

 • Paulien

  Ik ben het helemaal eens met wat Corne van Delft schrijft. Ik wil dit soort 18+ games dan ook niet in huis. Maar wat doe je eraan als je ex-partner Call of Duty wel in huis heeft? En deze game gebruikt als trigger om de kinderen vaker en langer bij hem in huis te hebben. Onlangs hoorde ik dat zelfs mijn dochter van 9 (!) deze game bij haar vader mag spelen (ook online). Voor mijn zoon van 12 is het de aanleiding waarom hij regelmatig ‘even op bezoek’ wil bij zijn vader. Ik maak me daar dan ook ernstige zorgen over en heb dit ook geuit bij mijn ex-partner. Helaas wil hij hier niets aan doen en wuift het lachend weg.
  Wie heeft hiervoor tips?

 • Linda

  Als ze willen komen ze er toch wel aan,
  Je zou hem het zelf kunnnen laten kopen dan zie je gelijk hoe graag hij dit wil hebben
  Alles wat je verbied wordt extra interressant.
  Volgens mij wordt er een groter probleem door ouders van gemaakt ,zij zien het gewoon als een spel.je kunt niet alles tegenhouden want dan gaan ze het stiekum doen en ben je verder van huis.

  • Hedy

   Nou Linda, daar ben ik het toch niet helemaal mee eens. Je kunt zelf uiteraard bekijken of die leeftijdsgrenzen wel kloppen, soms slaan ze nergens op, en soms zijn ze ook wel eens te mild. Maar om nu alles maar toe te laten omdat ze het anders stiekem gaan doen? Dus ze mogen ook blowen bij jou thuis? Op 12-jarige leeftijd sex etc.? Waar leg je de grens, als je die al legt? Natuurlijk deed ook ik dingen stiekem, maar ik wist dankzij de regels van mijn ouders dat het niet normaal was om sommige dingen op een bepaalde leeftijd te doen, en daarom deed ik ze dan ook niet te vaak, of om alleen uit te proberen. Of ik deed ze niet omdat ik wist dat het niet mocht, en ook wel snapte waarom. Als een kind het niet snapt, goed proberen uit te leggen. Snapt hij of zij het dan nog niet, dan kan het ook zijn dat hij/zij het niet wilt snappen. Als een kind het echt normaal vindt, of schijt aan je regels heeft dan is er iets goed mis in de verstandhouding, en is het ergens mis gegaan. Als mijn zoon zou zeggen dan koop ik het zelf wel, dan gaat de knip op zijn geld, want ik ben de ouder en draag de verantwoordelijkheid. En ik mag toch aannemen dat een kind van 12 trouwens geen spel voor 18+ meekrijgt in de winkel! En als hij het online koopt, zorg dan dat dat niet kan, daar zijn manieren voor, of vang de post op.
   En voor die moeder met die leuke ex: Ik zou eens navragen wat je in zo een situatie kunt doen. Ja, de kinderen zullen het er niet mee eens zijn dat ze het niet meer mogen spelen, of even niet naar pa gaan, maar wat is belangrijker? Dat je het nu even moeilijk krijgt of straks als ze 16 zijn en helemaal naar hun vader rennen als er iets niet van jou mag.
   En wat de vriendjes betreft die het wel mogen spelen, een goed gesprek met de ouders dat jouw kind het niet mag kan helpen, en anders niet meer bij dat vriendje thuis. Hoe lullig, hoe moeilijk, en hoe confronterend ook het zal zijn. Jouw regels zijn de regels, en daar heeft jouw kind, maar ook andere mensen die met jouw kind omgaan, rekening mee te houden.

   • Morris

    KOM OP JE KOMT TOCH WEL AAN HET SPEL EN IK WIL HET SUPER GRAAG MAAR MAG HET NIET IK MAG WEL 18+ films kijken BULLSHIT DUS en Hedy ik ben twaalf en jij hebt het over seks oh nee daar ben ik nu ook echt mee bezig hahahahhahaha
    Mvg morris (12 jaar)

 • http://www.veiliggamen.nl Corné van Delft

  @Sander den Heijer: De meest recente games uit de Ratchet & Clank serie (waaronder ‘Tools of Destruction’ en ‘A Crack in Time’) worden ook wel avonturen spellen genoemd. Het zijn inderdaad geen first person shooters. Het is eigenlijk een combinatie van avontuur en 3D platform en een shooter. Het perspectief wordt ook wel third person shooter genoemd omdat je niet vanuit de ogen van de hoofdpersoon kijkt, maar het karakter waar je mee speelt helemaal in beeld ziet, als een 3e persoon dus.

 • Nelleke

  Bedankt voor de tips met de namen van goede alternatieve spellen! Want ook onze zoon van 12 wil het liefst een call of duty spel in zijn bezit krijgen. En het lastige is dat hij het bij vriendjes wel kan spelen omdat zij het wel van hun ouders krijgen (helaas gaat daarbij de sociale consensus dus niet op…..)

 • http://snijtech.nl bo arema

  Zeker zielig mensen ik bedoel krijg een leven ik ben btw 14 ik speel hem geweldidig valt mee als ze hem niet krijgen is dat alleen maar schadelijk voor de sfeer tuis spreek af koop hem zelf maar bijv 1 uur per dag.

 • Mike

  Call of duty is echt wel een spel voor 12 jarige ik ben 12 en speel deze reeks al even. Als je online gaat kun je de spelers ook muten (hen stem af zetten zodat je hen niet hoort)Oké het is ook wel een geweldadig spel maar ratchet en clank en zo ook.Dit zijn de enige fijne spellen van dit moment

 • M.C.

  Ik ben het volledig met de twee mensen voor mij eens. Call of Duty kan gewoon door 12 jarigen gespeeld worden. Ik ben zelf 13, en speel de reeks al vanaf mijn 11e. Waarom denken alle volwassenen nou dat kinderen er slechte gedachten van krijgen?? Dat is echt onzin, we denken na zo’n spel echt niet: “Oh, wat ze in dat spel doen is zo cool, laat ik ook maar proberen om aan een pistool te komen en daarmee even wat willekeurige mensen op straat mee neer te schieten. En we kunnen ook niet meer slapen ‘omdat er iemand op een gruwelijke wijze werd vermoord! Het realisme valt ook best wel mee hoor: Dat de omgeving er realistisch uitziet, wil nog niet zeggen dat alles wat er met de personages in het spel zelf gebeurt realistisch is (je kan bijvoorbeeld veel meer schade hebben dan in het echt mogelijk zou zijn). En ik kan al dit soort dingen weten, ik heb veel vrienden, klasgenoten en kennissen die dit spel spelen. Zij praten er wel over, maar hebben GEEN GEWELDADIGE gedachten!!!!! Het engige punt zou dan inderdaad online zijn, maar daar kan je, zoals al eerder gezegd, mensen muten (ervoor zorgen dat mensen niet meer hoorbaar zijn). Dus, aan alle overbezorgde ouders, doe alsjeblieft een beetje normaal, want dat jullie je kinderen (in de meeste gevallen) willen verbieden dit spel te spelen, is echt onzin!!! SCHAAM JE!

 • M.C.

  In mijn vorige bericht stond: En we kunnen ook niet meer slapen ‘omdat er iemand op gruwelijke wijze werd vermoord'(regel 6-7). IK BEDOELDE EIGENLIJK: “En we kunnen gewoon normaal (zonder angst) slapen, ook al is er in het spel iemand op ‘gruwelijke wijze’ vermoord”.

 • Juf Karin

  @MC Dat jij niet direct allemaal gedachten erbij hebt, daar mogen we (voorlopig) blij mee zijn. Ik weet niet of je weet naar welke series de onlangs veroordeelde politieagent Sander V (moord op Milly Boele) heeft zitten kijken en zich heeft laten inspireren. En zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen. Nu kun je wel proberen lekker wijs uit de hoek te komen met je ‘echt onzin en schaam je’ maar je bent nog maar 13 en we leven in een zieke wereld, en ik hoop dat je daar niet op alle fronten achter hoeft te komen. En je gaat zeker op je 15e joy-rijden en doet nu al aan coma-zuipen…… Succes aan je ouders. Wees zuinig op jezelf! Tip van de juf: speel niet met vuurwerk, he!!

  • Shady

   Dus als iemand is vermoord en de moordenaar gamde ligt het daaraan? BULLSHIT ik bedoel waar waren de ouders dan? Dat is net zoals de moslims van alles de schuld geven

 • M.C.

  @Juf Karin Er zijn altijd uitzonderingen ja, geef ik toe. En trouwens… Bedankt voor dat coma-zuip idee, ik zal het eens uitproberen =D

 • Gijs

  ik ben nu zeventien en speelde toen ik twaalf was ook Call of Duty, terwijl dat van mijn ouders niet mocht. De spellen waren toen nog een stuk onrealistischer en waren nog als 16+ geclassificeerd. Ik speelde wel vaker dat soort spellen en heb er totaal geen last van gehad. Vergeet namelijk niet dat kinderen vroeger ook vaak riddertje en soldaatje speelden. Kinderen van twaalf zien Call of duty als een soort van soldaatje spelen.

  • Luke

   Nou niet slim omdat “Soldaatje spelen” leuk lijkt..
   maar dat is HELEMAAL NIET.

 • R.V.

  op tv zien kinderen toch ook niets anders meer…
  over het anternatief ratchet en clack ben ik het ook niet eens wanneer dit al een shooter word genoemd dan kunnen we de oudste mario spellen waarbij je vuurballen naar paddenstoelen gooit ook al tot een shooter rekenen.

 • http://www.veiliggamen.nl Corné van Delft

  @R.V. Ik hoop dat de meeste kinderen toch vooral allerlei andere zaken kijken. Mij lijkt het niet ‘gezond’ voor (jonge) kinderen om naar bijvoorbeeld CSI te kijken of naar willekeurig welke horrorfilm.

  Wat Ratchet & Clank betreft: Dat is een mix van platform-achtige actie en Third Person Shooter (en niet first person, zoals ik in de reactie had geschreven). Het schieten, kopen van wapens en upgraden van wapens speelt een grote rol. Thuis hebben we ook Ratchet Gladiator: dat is feitelijk een vergelijkbaar spel als Quake Arena of Unreal Tournament. Nu is Ratchet Gladiator een 3+ spel. Eerlijk gezegd vind ik dat onbegrijpelijk. Dat zou minimaal 6+ moeten zijn, maar eerder 12+ (jammer dat de categorie 9+ niet bestaat voor games)

  @Gijs: Het ingewikkelde en lastige is dat het effect van blootstelling aan overmatig (game- of film-) geweld niet altijd meteen duidelijk of zichtbaar is. Sommige kinderen slapen er slecht van, maar bij andere heeft het op een minder duidelijke manier invloed op hun gevoelens en gedrag. Bovendien zijn kinderen verschillend, wat op het ene kind enorme indruk maakt, heeft op de andere misschien minder indruk. Verder spelen nog andere zaken mee: hoe gaan je ouders met dit soort zaken om? Wat voor dingen doe je verder nog? Hoeveel game je? Ben je in staat om goed over je eigen gedrag en gevoelens na te denken? Praat je daar ook met anderen over? Kun je zaken in context plaatsen etc. etc.
  De indeling van games (en films) op geschiktheid voor verschillende leeftijden is dan ook eigenlijk ‘anders om’ een Pegi rating van bijvoorbeeld 12+ geeft niet aan dat een game goed/leuk/geschikt is voor iemand van 12 jaar of ouder, maar dat het elementen bevat die (mogelijk) schadelijk voor jongere kinderen zijn.

 • Luke

  Acht wat een bullsh#t! Ik ben nu 15 en ik speel al vanaf mijn 13-14de call of duty.. maar jullie 3 ik ben het niet mee eens ik zou het meer vanaf 13 tm 15 jaar doen.
  ik ken zo veel 12 jarigen die denken dat het leuk is om te knallen en een geweer te gebruiken terwijl dat helemaal niet leuk is. Het verhaal is ook best wel echt.. het speelt zich af in het verleden (Call of duty 1) En in de toekomst (Black ops,Modern warfare,Modern warfare 2)

  in black ops is er een missie die ook niet echt leuk is.. je word gevangen gehouden met je vrienden.. en wat denk je, ze laten hun russian roulette doen en de eerste wil niet.. die word al met een pijp recht tegen zn achterhoofd doodgemaakt..

  Maar je kan ook Offensive graphics uitzetten dat lijkt me beter..

  Maar alsnog… ik zou het niet vanaf mijn 12de doen… maar precies voor 18 jaar is bullshit.. maar ik zou dat eigenlijk wel willen je hoort online alemaal kindjes janken.. dus ik zou het niet aan je kind geven en family settings inzetten en vooral GEEN MICROFOON geven!

  • Brian

   ‘k weet niet welke potjes jij dan speelt, maar ik speel nu CoD MW2.
   Ben zelf 11 en ik ben niet eens bang. ik zou zeggen geef hem wel een microfoon, dan kan je met andere mensen praten

   • Bawz

    Maar dan hoor je die hoge piepstemmetjes van jullie!!!

 • http://youtube he’s a noob->

  ik speel call of duty bij m’n vriend en ik vind het heel leuk, het is niet eng want je bent alleen bezig met: eerst inzoomen en dan schieten….YES ik heb m geraakt waar is de volgende?
  ze krijgen geen nachtmerrie over oorlog.

 • you are scary for CoD mw2

  ik speel online call of duty het is gewoon weg niet eng je krijgt er geen nachtmeries van
  ik ben 9!!!!!!!!! en ik speel het online ik ben vet vaak gahackt soms is het zelfs cool om gehackt te worden

  P.S. ik ben pro in -QS-

 • henk

  De reactie van sommige jeugdigen lijken geschreven door ouderen………

  • Nathan P.

   als het mij aanspreekt, spreek ik er net als een onderzoeker serieus over, het gaat om hoe je het overbrengt he,

 • luc

  dit is echt zware bullshit!
  sinds dat ik 12 was speelde ik call of duty: call of duty 4 modern warfare,5 world at war en 6 modern warfare 2! ik heb nog nooit nachtmerries gehad.
  ben nu btw 14 en nu beginnen m’n ouders te zeiken dat ik geen 18 spellen meer mag lenen of kopen!
  nu kunnen dus al mijn vrienden hem wel spelen en mag ik lekker toe kijken omdat mijn ouders te star zijn om mij dat spel te laten kopen!
  bovendien is er door ik dat spel speel helemaal niks veranderd aan mijn gedrag in die dikke 2 jaar dat ik gespeeld.
  bovendien heb ik vroeger heel kort ratchet en clank gedaan en heb ik hem na 2 weken weer verkocht omdat het zo verschrikkelijk saai en nep was! call of duty is te minste nog realistisch en niet z’on saai nep spel waar ik me echt niet mee kon vermaken.
  Maar bovendien zegt pegi eigenlijk gewoon als er iemand dood gaat is het 18+ en als er zo iets word gezegt als fuck of zo is het ook al meteen 18+. maargoed ik word nu gewoon buitengesloten omdat ik nu niet kan meedoen
  dus ook wel er klopt echt helemaal niks van die “rating”

  • Jemoeder

   Jij snapt het :p

   • sybren400

    ik ook ik mag ook geen call of duty meer

    • piet

     helemaal gelijk ik ben tien en mag geen call of duty ghost voor mijn vriend ze verjaardag kopen en sommige andere kinderen uit me klas mogen het wel echt oneerlijk.

     • Lucv2

      Nee geen 10 jarigen die piepstemmen verpesten het spel

     • W

      ik ben bijna 15 en ik wil heel graag een xbox, vrienden van me hebben al jaren een xbox. Maar juist mijn ouders zeggen dat ze het niet goed vinden want ‘dan ga je alleen maar gamen en haal je lagere cijfers’ en ‘van al die spelletjes word je agressief’. Terwijl ik helemaal niet agressief ben. Ik heb bij anderen CoD 3 gespeeld en daar werd ik helemaal niet agressief van. Maar ik mag nog steeds geen xbox kopen… echt pure bullshit

    • Henk jemoeder

     haha lekker voor je

  • Mike

   ja dat heb ik ook, en ik ben focktop 15!!!

   • tgrdgrtdf

    mike Oude Reimer? ben jij dit

  • De Bilnaad

   je bent gewoon een verslaafd kind dat graag bloed wil zien, bloeddorstig MONSTER

   • Lol

    Jij ben t. Eeeen mmonster ¡¡¡¡

  • gewoonjoey12

   Helemaal mee eens

  • senior

   je bent teminsten een slime jongen je hebt gelijkt dit is facking boel shit ik ben zelf 13 en speel call of duty en mijn vriend is 12 en hij speelt het ook!

   • Anoniem

    tenminste* slimme* gelijk* fucking* bullshit*
    Misschien eerst school afronden.

  • Anoniem

   Ik ben 12 jaar speel call of duty en mag geeneens assassins creed spelen.
   Raar toch?!

  • Ronald

   Jouw reactie zegt al genoeg over de gevolgen wanneer je het spel op jonge leeftijd speelt. Of wil je beweren dat je altijd al zo onfatsoenlijk was? Respectloos hoe jij over je ouder spreekt!

  • Bruh

   Je hebt gelijk echt bullshit mijn vriend speelde al cod toen hij 8 was

 • M.C.

  Ok, ik snap wel waar Corné met dit artikel heen wil gaan (denk ik), over dat kinderen erg “beinvloedbaar” zijn voor dit soort spellen. Dan hebben jullie het waarschijnlijk gewoon over de kinderen die je dan in het nieuws ziet, die “voor de grap” iemand heeft neergestoken, en dan wordt er natuurlijk ook weer bijgezet DAT HIJ GAMED!!!! (daar heb ik echt een bloedhekel aan, geef videogames maar weer de schuld, dat is zo’n beetje de standaard reden) maar dit zijn er maar een paar. En nog belangrijker: hoeveel volwassenen zijn er wel niet die ook zulk soort dingen doen? Die worden dan ook gewoon “keihard beinvloed door videogames.” Maar dan maakt die Pegi rating dus óók geen ene f*** meer uit!!! Ik weet namelijk bijna zeker dat er meer volwassene hierdoor worden beinvloed dan kinderen. Dit soort spellen zouden eigelijk helemaal niet aan leeftijd moeten worden gebonden (al is er wel een ondergrens, geef ik toe, ongevver 7/8 jaar), maar aan de psychische staat van degene die het spel speelt! Maar dit is natuurlijk bijna onmogelijk om dit te bepalen. Daarom wordt ook de leeftijdsgrens gehanteerd. Maar snap je wat ik bedoel? Maar natuurlijk is dit een site over kinderen, dus wordt over die volwassenen niet gesproken. Eigelijk zou je dus als er hier gezeur over komt, het spel maar gewoon niet moeten verkopen, geen misdaadfilms/series meer op tv moeten laten zien, geen geweld, geen horror/griezelfilms, enzovoort, WANT IEDEREEN IS ER BEINVLOEDBAAR VOOR!

  • Naam

   DAT IS ZOOO WAAR ALLEEN SNAPPEN OUDERS HET NIET

 • Thomas

  Met die vent hier boven me ben ik het eens. Wanneer PEGI een game beoordeeld, geven ze daarop bv. 12 +. En dat is een soort groep kinderen. Het zou verstandiger zijn om als ouder je kind individueel te bekijken of ze het wel aankunnen. Want het ene kind is het andere niet ;).

  En wat betreft de jeugdige reacties, die hebben het niet helemaal goed begrepen.

 • http://www.veiliggamen.nl Corné van Delft

  @M.C. Ik ben het met je eens dat de berichten die soms in de media verschijnen bij gewelddadige misdrijven (onder andere over de jongens op de Highschool in Columbine) waarin games ‘de schuld krijgen’ van het gewelddadige gedrag, doorgaans nergens op gestoeld zijn. Deze jongens (het zijn vrijwel altijd jongens) gameden weliswaar veel, maar de conclusie dat gamen dus de oorzaak is van hun gewelddadig gedrag, is veel te kort door de bocht. Waarschijnlijk aten ze ook vaak brood. Dat kun je ook niet zomaar als oorzaak van welk gedrag dan ook aanwijzen.

  Wat bij die jongens wel speelde is dat ‘buiten de groep vielen’, dat ze zich afzonderden en (daarom?) veel (gewelddadige) games speelden en video’s keken. Daar waren ze ongetwijfeld door beïnvloed.

  Het verband tussen gamen en agressief gedrag of andere problemen is erg moeilijk aan te tonen omdat er in ieders leven altijd heel veel verschillende zaken een rol spelen. Wat intussen wel overtuigend is aangetoond, is dat veel jonge kinderen agressiever kunnen zijn vlak nadat ze gegamed hebben.

  Waar ik wel van overtuigd ben is dat alles wat je doet invloed heeft op hoe je je ontwikkelt en wie je bent. De mensen met wie je omgaat, de boeken die je leest, de films die je kijkt en de games die je speelt. Waar ik ook van overtuigd ben, is dat er veel dingen zijn die niet geschikt (of niet goed) voor je kunnen zijn. Met name als je nog jong bent en je je persoonlijkheid nog aan het ontwikkelen bent, kun je nog niet alles begrijpen en op een goede manier verwerken. (en ja dat kan ook ook voor volwassenen gelden). Het is niet voor niets dat je pas brommer mag rijden als je 16 bent en een auto mag besturen als je 18 jaar bent.

  @Thomas Wat de Pegi aanduiding betreft: dit is een richtlijn en deze geeft aan dat een spel mogelijk schadelijk kan zijn voor kinderen onder de Pegi leeftijd. Kinderen mogen die games daarom niet zelf kopen. Ouders kunnen hier natuurlijk vanaf wijken als ze dat willen. Ons advies aan ouders is om dat nooit zomaar te doen, maar eerst zelf te onderzoeken wat het spel is en dan pas, als je echt vindt dat het niet ongeschikt is voor je kind, het alsnog toe te staan. Ik vind het dan wel belangrijk dat je als ouder vervolgens ook af en toe meedoet of meekijkt en in ieder geval over de game-ervaring praat met je kinderen.

 • wouter

  ik ben 13 en heb het spel niet maar wel een 18 plus spel en mijn moeder heeft daar ongeveer hetzelfde over gedacht maar door de volgende punten mag ik het toch kopen
  – kinderen van nu zien geen mensen die worden vermoordt ze zien zolang het op een computerscherm is alleen digitale poppetjes.
  -ieder ander heeft het en zo zal hij het uiteindelijk toch kort kunnen spelen.
  -pegi is alleen maar hulp voor ouders
  -op school heeft iedereen het erover en hij kan er niet met ze over praten waardoor ze mischien liever met andere gaan praten waardoor uw zoon minder populair wordt
  -het helpt tegen verslaving een limiet te stellen
  -en tot slot: uw zoon verandert heus niet

  • Arm-nljwz

   Inderdaad helemaal juist het zit gewoon zo jullie zijn nu ouders toen jullie op onze leeftijd waren waren ern nog geen computers playstations etc. Maar er waren er toch heus wel dingen die jullie ook niet mochten? Laten wij (jongeren) het verhaal eens omdraaien wat deden jullie op onze leeftijd? Stiekem sigaretten stelen vam school wegrennen iemand verkrachten beseften jullie wel dat je dit in het ECHT deed? Nee natuurlijk niet we waren pubers laat ons! Komop ey we spelen alleen een spelletje en je ziet zelf dat ik er niet gewelddadig van word en het bovendien alleen maar omgaat wie de meeste score haalt of wie de mooiste trickshot deed en het we gaan toch ook automatisch op onzelf letten bijv ik begin steeds slechtere punten te halen ik ga me meer focussen op school en tja ‘t is tegenwoordig populair om spelletjes te spelen en iedereen heeft zijn eigen reden waarom bijvoorbeeld ik vind zombies totaal niet leuk daar ist gewoon puur bloed vuur dood maken en online lijkt het wel net een schietterein je ziet een hoofdje naar boven komen en je schiet hem weg niet fout bedoeld ik speel het met myn neef en andere neven en het is echt absoluut niet de bedoeling om elkaar te doden ik wil zelfs mijn vijhand niet doden het is gewoon een kwesti van zijn gedrag sta ik niet toe.

 • Hoi

  Serieus mensen moeten zwaar normaal doennn10+ van maken tis niet eens erg beeld dus allemaal opdonderen met 18+

 • Verloer

  Hmmm . niet slecht bedoeld maar ik hoorde dat je van call of duty zelfs ka leren.nje traint je reflexe duss het is niet super slecht voor kinderen. bovendien ik heb een kind van bijna 13 en hij kan ik kan hem ook scjiet spellen laten spelen zonder dat hij geweldadig word …… dus veel sucses.;)nn

  • Dubble jo1

   Call of duty oefent de spelers ook in engels, geschiedenis en tactisch overzicht :) en inderdaad reflexen.

   • dipdop

    Het geschiedenis leren valt hier ten zeerste te betwijfelen.

    • Joost Baas

     WEL ALS JE DE CAMPAIGN SPEELT JIJ KAOLO MONGOL

    • Nathan P.

     het gaat niet om de precieze tijden plaatsen gebeurtenissen enzo, maar bij geschiednis leer je ook HOE het ontstaan is, de motieven, belangrijke personen, tactische keerpunten en dat leer je zowel in een geschiedenis boek als een game, maar dan anders

 • L Bogers

  ik ben nu 11 ik speel het spel al 3 jaar (ben niet verslaafd) maar ik kan wel zeggen dat het helemaal niet zo’n bloederig spel is ook al denken veel mensen dat ze zouden zelfs een leeftijd van 9+ erop kunnen zetten

 • kaashaasbaas

  Ander goed alternatief spel is Halo (3, of reach, xbox only)nIs science fiction, minder bloederig en realistisch.nHet is wel oorlogscenario, en op een sci-fi manier realistisch gemaakt.nHet is online vaak juist hilarisch, en erg sociaal.nHelemaal onschuldig is het uiteraard niet, maar vroeg of laat gaat ieder kind dit soort spellen spelen. Beter dit dan CoD black ops (wat ik als 16 jarige ook wel speel hoor ;))

 • Dubble Jo1

  Het ligt aan de call of duty (CoD in het kort) die je speelt, modern warfare (mw) 1,2, en 3 vallen allemaal wel mee. Al heeft 2 een level waar je burgers moet neer schieten (er zit een waarschuwing in het spel waarmee je het level deactiveert). nVoor de ouders: deze call of duty’s woorden gemaakt door infinity ward. (gamestudio). CoDu00a0 world at war, en Black Ops worden gemaakt door Treyarch, en zijn vaak realistischer bedoeld maar ook een stukkie bloediger. In World at war (WO2) heb je nog wel is close-ups van jappaners die je op het laatste moment de nek om moet draaien. Ook in Black ops (Vietnam) steek je regelmatig een mes in iemands keel. Dit is bij modern warfare veel minder gedetailleerd.nnIk ben 16 jaar, en in mijn mening kan iemand vanaf 11/12 call of duty wel spelen. Rond die leeftijd gaan ze toch puberen en dingen doen die niet mogen. Ze zien veel meer vreemde dingen, ook op tv. En als ze het thuis niet kunnen spelen dan doen ze het wel bij vrienden. nIk zou mij in het geval van call of duty meer richten op hoe lang uw kind het spel speelt. Het kan vrij ‘verslavend’ zijn, en daarmee bedoel ik dat uw kind het regelmatig zal spelen. nHet is niet ineens dat hij/zij ALLEEN nog maar gamet, niet slaapt, niet eet, of andere extreme voorbeelden die mensen bij de term verslaving wel eens zien. Hoe dan ook, stel (redelijke) regels op. Als je wacht tot ze mijn leeftijd zijn zullen ze heus niet braaf minder gamen omdat pa of ma het zo graag wil :)n

 • Daan1375

  Beste Sandy,nnHet spel Call of Duty is een spel wat verschrikkelijk is je schiet er mensen dood en alles lijkt ooknecht.u00a0

  • dubble jo1

   Beste daan,nnhet spel voelt niet aan alsof je mensen dood schiet, en zo realistisch is het helemaal niet. Het realiwtische zit in de qualiteit van de geluiden, van hoe de wapens schieten(de terugslag, hoe accuraat etc en de graphics ( hoe de gebouwen en omgeving eruit zien). je zit niet bloeddorstig ledematen af te schieten of iets dergelijks. je ziet wel ‘bloed’, maar dat zie je toch ook in films en csi? waarom mag het dan niet in een game voorkomen? het spel word echt ervareb alsof je punten scoort, in plaats van iemand dood schieten, al noem je het wel zo want ja het is een oorlogspel.

   • Nathan P.

    + de mate van het bloed is ook niet veel, je ziet alleen een spatje bloed van de dodende kogel, en het lijk bloed niet leeg ofzo

 • Andrej Romanov

  Als u realistische antwoorden wilt ontvangen, zou ik eerst duidelijk aangeven dat het geen plek is voor pacifisten! Ik zie namelijk reacties die ne-rg-ens op slaan! nIk vind het zeer vreemd dat mensen die waarschijnlijk nog nooit een Playstation (of Xbox of dergelijke) hebben aangeraakt (laat staan Call of Duty) een mening hierover hebben.nOmdat er toevallig idioten zoals Breivik bij zitten, wil nog niet zeggen dat je van Call of Duty agressief of gewelddadig word! Je moet het bij je eigen kind aanvoelen of hij het aankan of niet.nDit spel word door miljoenen gespeeld en er wordt door 98% van die mensen goed gebruikt.nDie Pegi slaat nergens op want sommige spellen zijn veels te hoog of te laag beoordeeld.nIk ben zelf 15 jaar en speel het al sinds mijn 8ste, ik heb hierdoor een flinke voorsprong met mijn Engels. Ook worden je reflexen, tactisch inzicht en je hand-oog cou00f6rdinatie goed getraind.nMaar nogmaals als je kinderen er agressief van worden zou ik het afraden, maar hoeveel kinderen worden er nou agressief van Cod? nMijn tip is: geef hem het spel gewoon. Als hij er agressief wordt, gewoon afpakken.n

  • Lefrieko

   daar heb je helemaal gelijk in, ik ben zelf 12 en speel call of duty al zo’n 3 jaar. de 1e 2 jaar dan wel op de wii maar alsnog. 98 van de kinderen word hier inderdaad niet :  * aggresief * geweldadig * of helemaal moordlustig van. net als wat je zij krijg je een goede voorsprong op engels. 

   • anderzel

    *zei, beetje jammer dat je in je argument over beter engels leren een spelfout maakt, nu je nederlands nog. bovendien moeten ouders zelf bepalen of hun kind het aan kan of niet, want als ouder weet je dat van je eigen kind. bijvoorbeeld: neem maar eens een groep 8 van de basisschool mee naar een oorlogskerkhof of naar een concentratiekamp, 29/30 kinderen zal daar gewoon vrolijk zonder nadenken kunnen rond lopen. kinderen hebben namelijk wegens nog niet volgroeide hersenen geen volledig besef van oorzaak en gevolg en zien dus niet wat geweld in de echte wereld voor gevolgen heeft. zodra iemand kan nadenken over zulke serieuze onderwerpen kan diegene zonder enige problemen gewelddadige games spelen.

    • yorrick

     dat antwoord is bullshit ik zit in groep 8 en wij regelen de herdenking in ons dorp nog wel liefst!

    • anoniem

     “vrolijk zonder nadenken rondlopen” pssst dikke bullshit.
     toen ik zo oud was stond ik er al lang al bij stil, en vond ik het verschrikkelijk wat er allemaal was gebeurd!

    • Djorn

     Als meneer slimmerd effe na denk met zijn o zo volgroeide hersenen weet hij dat het bullshit is dat ‘jonge kinderen’ uit groep acht echt geen volgroeide hersenen nodig hebben om te begrijpen wat er aan de hand is daar hebben onvolgroeide hersen niks mee te joh

  • Nathan P.

   zeg nou niet ‘gewoon afpakken’, wat je ook afpakt van een persoon hij/zij wordt hier natuurlijk boos om, als je iets afpakt of verbiedt wilt hij het juist graag hebben of doen. mijn tip is verbiedt het in het begin niet meteen, spreek vanaf het eerste moment al een goede grens van (besproken van ouder EN kind, en niet alleen ouder), als je dit later pas doet, is het inderdaad lastiger en word het kind natuurlijk kwaad, en gaan ouders DIT dan als aggressie zien, want het kind word verward dat hij het eerst wel voluit mocht spelen en dan pas beperkingen erop kreeg, heel raar toch.

  • waaromleesjemijnnaam

   agressie hoort erbij bovendien hij leert ermee om te gaan en uit zijn agressie juist

 • Andrej Romanov

  Ik snap ook niet de domheid van mensen die in dat Pegi geloven….nAls een spel 12+ is, ga je me toch niet vertellen dat je u00e0lle kinderen van 12 over 1 kam scheert?

 • Tiebe

  Waarom zeggen al die mensen die nergens verstand van hebben dat CoD te geweldadig is?nik maak nu 2 lijstjes waarom het wel te spelen:nPOSITIEF:n-het is niet heel bloederign-iedereen kan zien dat het nep isn-je traint deu00a0vaardigheden van jezelfnnNEGATIEF (als je het niet speelt)n-je wordt waarschijnlijk in de klas uitgelachen en verdreven omdat jij de enige bent die het niet magn-je kan niet meepraten met je vriendenn-de meeste alternatieven zuigen best hard (met uitzondering van SWBF 2 en nog wat andere).nnToen ik 12 was mocht ik het nog niet spelen en werd dus best hard uitgelachen…nen PEGI slaat ook nergens op.u00a0nals iemand per ongeluk in z’n vingers snijdt is het al 18+…n

 • Call Of Girls

  ik ben zelf 12 ik speel het zelf ik ben verslaafd ik wil gwn die amerikan iraakse joden doden deuh…. mn moeder en vader vinden het niet erg + mn moeder had het gekocht voor mn verjaardag

 • Tiebe

  Als hij het echt, echt niet mag spelen, maar dan ook echt niet (hoe zinloos ook) kun je hem ook Red Dead Redemption geven. Het is uitgebracht door Rockstar Games (GTA). Het is 3th person maar wel bijzonder goed: 
  http://www.gamespot.com/red-dead-redemption/
  Assasins Creed is ook wel een goed alternatief: http://www.gamespot.com/assassins-creed/
  http://www.gamespot.com/assassins-creed-ii/ http://www.gamespot.com/assassins-creed-brotherhood/ http://www.gamespot.com/assassins-creed-revelations/ http://www.gamespot.com/assassins-creed-iii/ Toen ik deze trailer zag, was ik verkocht: http://www.youtube.com/watch?v=4K39UWxdm0U

 • Jemoeder

  Jullie falen echt als de pest… -.-
  Sinds ik 7 was speel ik al call of duty, en horror spellen!!!
  Dus zeik niet zo en geef kinderen lol

 • Jemoeder

  PEGI ZUIGT….
  HET ZIJN GEWOON EEN STELLETJE OUDE *****

 • Rik M.

  Ik ben zelf 13 jaar en ik mag van mijn moeder ook geen schietspellen kopen.
  Ze zegt dat je er agressief van wordt en je dan voor de lol mensen gaat neerknallen.
  weet iemand een manier om haar toch nog over te halen?

  • Lefrieko

   ik ben 12 en mag het wel spelen, heb je vrienden waar je vaak komt en ook shooters spelen als Call of Duty of BATTLEFIELD. ? als je daar vaak  komt zeg je gewoon dat je dan naar die persoon toegaat en het daar wel gaat spelen, ook vind ik het persoonlijk onzin dat er mensen denken dat je daar agressief van word. natuurlijk vind je het soms wel balen als je dood gaat ofzo maar kom op !? ik heb een vriend en die speelde al in groep 2 GTA : dat is een thirt person shooter en er komt bloed geweld enzo in voor. maar hij is er echt niks slechter op geworden

  • blackops2freak

   wtf ik speelde al toen ik 9 / 8 was

  • LamaLover

   Als je gewoon goed bij je hoofd bent weet je dat spellen nep zijn. Je gaat toch ook niet psycho worden na het kijken van een film? Ouders zullen het nooit begrijpen.

 • Jules

  In deze reacties zie je precies waarom het niet goed is om te jonge kinderen deze spellen te laten spelen. Ik zie hier veel reacties waar grof taalgebruik in staat, en dit is bij het online spelen van dit spel niet anders. Teveel frustratie en gescheld. Het internet is een plek waar de lage sociale band met andere zorgt voor fellere reacties van medespelers, vooral in een omgeving van hectiek en frustratie. Dit geld ook voor volwassenen, kinderen zijn er echter gevoeliger voor.

  Ik snap de frustratie van jonge spelers van Call of Duty die niet meer met hun vrienden kunnen spelen. Maar er zijn wel degelijk spellen die een soortgelijke speelervaring hebben, maar met minder realistisch geweld, en misschien nog wel belangrijker, een leukere community van spelers. Bijvoorbeeld Team Fortress 2.

  • Anoniemsomgat

   In staat is een woord. Het is instaat. Als je deze kinderen het wilt verbieden om Call of Duty te spelen, doe het dan goed…

   • E. Mening

    Met verbazing kijk ik naar jou reactie. Uit frustratie over de inhoud van Jules zijn reactie, ga je hem wijzen op een spelfout. En dan heb je het ook nog mis. Want Jules heeft het goed geschreven.

  • asgasdgfasd

   Onder het mom van anonimiteit online hebben mensen al snel de neiging om beleefdheid te laten vallen omdat er over het algemeen toch geen consequenties zijn. Het is al iets anders wanneer dit aan een account gekoppeld is op een plek waar regels in stand gehouden worden, maar mensen reageren veel feller en agressiever dan in het echte leven. In een zeker opzicht kun je dit zien als een uitlaatklep om je eventjes niet meer aan de normen en waarden van de hedendaagse maatschappij te houden (dit is ook de reden waarom je zulke berichten ziet staan). Er zijn geen gevolgen voor dom doen of het uitschelden van iemand anders want niemand weet wie je bent. Het betekent echter niet dat kinderen of volwassenen hier agressief van worden in het echte leven. Er zijn een aantal studies die aantonen dat videogames niet het probleem zijn van agressiviteit. Videogames kunnen voor zeldzame gevallen een trigger zijn, maar zodoende kunnen films, boeken en bijna wel alles een trigger zijn zolang de persoon vatbaar is voor dergelijke triggers (aldus, genetisch bepaalde aanleg voor agressiviteit). Het probleem ligt niet aan videogames, maar aan de persoon zelf. Een persoon die vatbaar is voor dergelijke triggers zal hoe dan ook getriggered worden. Of het nou door videogames of door iets anders komt. Dit is tevens ook een ontzettend klein deel van de bevolking die hier vatbaar voor is. Je zou bij elk individueel moeten kijken of het spel geschikt is voor die persoon. Als je vermoedt dat je kind van nature al agressief is, is het misschien een idee om een ander spel te suggereren. Maar om alles over één kam te scheren is dom.

  • Nathan P.

   ik vraag me of het u meer boeit over het grof taalgebruik of geweld, want grof taalgebruik is er bijna nooit in zulke games, en wat ik ook vaak zie van ouderen is dat ze blind ALLEEN maar naar de negatieve dingen kijken en het positieve negeren

  • Deze man!!!

   Nee. Ik speelde toen ik 8 was al gta 3. Ik ben nooit aggressief geworden (Ik ben nu 17).

  • LamaLover

   Team Fortress 2 is ook geweldadig, misschien wel geweldadiger (bloed, als je door een explosie wordt geraakt val je letterlijk in stukjes uit elkaar) en COD is helemaal niet realistisch. Het speelt zich meestal af in de toekomst en het is erg over the top, net als hele grote, high budget actiefilms.

 • Andrej Romanov

  Deze eeuw is de eeuw met het minste geweld…….

 • rutger

   eeh ik moet zeggen ik speel call of duty al vanaf  m’n tiende en ik speel het nou nog steeds 
  en ik ben nu twaalf je hebt er echt heel veel plezier mee.

  en ik kan het me ook best voorstellen dat hij dat wil want weet zeker dat heel veel vrienden van hem het ook al spelen

 • Anoniem

  Ik snap het niet precies. Op je 16 a 17e mag je het leger in. En op je 18e mag je pas Call of Duty spelen. Dat slaat nergens op. En het spel is helemaal niet eng je leert engels en je reflexen. Ik vind het als ouder geen probleem.

  • anoniem

   ja in leger gaan ze niet direct beginnen schieten, ge moet heel moeilijke oefeningen doen dan alleen bloed zien in het begin, slimmeke!

   • Nathan P.

    je krijgt zowiezo al schiettraining in het begin en als je in je 16e jaar al in de landmacht zit, ga je zeker wel in die 2 jaar (tot 18) minstens 1x op echt missie, hij heeft er wel een punt mee.

  • anoniem

   In Nederland is het zo dat 18+ spellen al vanaf 16 jaar gehaald mogen worden en gespeeld mogen worden

   • roy

    hoi ik mag het ook nog niet ben nu ook 12
    ik vindt het wel een leuk spel maar ik mag het ook niet

  • Anoniem

   Je hebt gelijk

  • W

   waren er maar meer ouders als jij

 • Palawín

  Ik heb call of duty gespeeld toen vanaf ik 10 was. Maar ten eerste vind ik de ratings nog al overdreven. Maar ik vind dat call of duty veel te duur is. Elk jaar weer een nieuw deel dat 60 euro kost en ze willen ook nog dat je mappacks koopt voor 12 euro die om de paar maanden uitkomen. Je moet geen call of duty spelen omdat het geweldadig is maar omdat het zo duur is. Kijk als je shooters GEWELDIG vind is het een anderverhaal maar fpses zijn altijd hetzelfde enshit. Je hebt er helemaal geen skill in nodig. Het is gewoon puur reactie. Spellen zoals ratchet en zo vind ik persoonlijk heel leuk. Vroeger vond ik dat gek genoeg niet en vond ik shooters cool en bloed enzo. Maar ik vind een spel waar je skill in nodig hebt, of echt leuk is (fpses  zijn alleen frustrerend en af en toe vind je het leuk als je hoge killstreak hebt ofzo). Ik ben ook echt gek van mmo’s. Ik vind dat soort spellen tof.

 • Dimitar

  Ik vind het een beetje triest dat er alleen naar de regeltjes word gekeken en naar een advies van een wildvreemde en niet naar je eigen verstand en het kind. Toen ik 7 jaar was speelde ik al Call of duty op de laptop (met een kookwekker ernaast hahaXD) en het heeft me alleen veel plezier, bijna vloeiend engels, op een bepaalde (slimme) manier denken bij sommige dingen, en goede reflexen bij gebracht. Ik heb er nooit 1 nachtmerrie van gehad. Er zijn kinderen van 15 die er niet tegen kunnen, die moeten het ook maar niet spelen dan. JE MOET KIJKEN NAAR HET KIND ZELF EN NIET NAAR DE REGELTJES! Als het kind er tegen kan is het prima, als hij er agressief of angstig van word niet! Zo simpel is dat, heb je daar echt iemand anders voor nodig?

 • Dimitar

  Ik vind dat er veel reacties staan die grotendeels onzin bevatten, soms schaak ik online op mijn mobiel voor de grap en krijg heel veel gescheld te horen, het zelfde geld voor Fifa. Op Call op Duty heb je daar veel minder last van (soms wat kleine kinderen die stoer willen doen). Het is niet allemaal zo zwart wit zoals vele ouderwetse, angstige en vooral strenge ouders beweren hier!

 • Niko

  Als je de tv aanzet zie je al documentaires over WO İİ
  dus ik wil niet vel zeggen maar dat is veel realistiser

  • anoniem

   precies!

 • CODlover

  wat een facking kwats zeg 

  bij mij in de klas zitten  16 jongens en zeker 13 jongens hebben call of duty black ops 2
  en als je je kind verbied dan hoort hij er weer niet bij of wordt ie buitengesloten.

  18+ games zijn gewoon normaal geworden.

 • SilviusB<3

  Ik ben first person shooters beginnen spelen toen ik ongeveer 12 was, inmiddels ben ik 18, en ik heb nooit problemen gehad met de “realiteit” en de “bloederigheid” van videogames. Als je 12 jaar bent, trek je je daar ook niets van aan, zolang het maar een cool spel is. Ik denk zeker niet dat uw zoon ook maar iets zal veranderen door deze spelletjes te spelen. Integendeel zelfs! Zijn vrienden spelen dat waarschijnlijk ook en dan kan hij eindelijk meepraten met ze.
  En als je echt problemen hebt met het bloed, je kan instellen dat er geen bloed tevoorschijn komt als je iemand neerschiet. Een spel is een spel, ik speel nu al 6 jaar videogames en ik heb nog nooit iemand willen neerschieten in real life.
  Ik hoop dat uw zoontje inmiddels al veel videogames gespeeld heeft, en dat andere ouders hun kinderen niet verbieden om te gamen.

  Mvg

 • adel shehab

  u zoon is al 12 jaar!!! HEEFT DIE GEHOORD WAT ADOF HITLER met de jodn geeft gedaan da vind ik veel erger en ik wista toen is 9 was

 • Stef

  Ik ben 12, ik speel black ops 2 en nog nooit problemen gehad! Ik vind deze dingen echt onzin

 • poejansen

  ik zou het je zoon laten spelen ik begon met 8jaar en er is niks gebeurt het is alleen verslafend maar niet zo erg

 • piet

  het is maar een spel jullie ouder denken ooh ooh wat slecht en straks word hij ook nog verslaafd bullshit ik ben 12 bijna 13 en jullie ouders moeten niet zeuren

 • hello

  Eerst met de oudere versies

 • Jur

  Ik moet echt lachen om de jongetjes die op dit artikel reageren. Het artikel is waar, en een kind van 12 is écht te jong om dit te spelen. Het gaat niet er om of het eng is, maar of de schokkende beelden (en ja, geloof me, het is schokkend; een terroristische aanslag plegen is niet niets voor een 12 jarige!) problemen opleveren voor de ontwikkeling van het kind. Ik ben zeker voor gewelddadige games: het is een perfecte manier om agressie kwijt te kunnen. Ook is de leeftijdsstempel van 18+ te ouderwets en zou het 16 of 17 moeten zijn, maar 12 is echt te jong. Als je een kind op die leeftijd al kennis laat maken met een realistische reflectie van oorlog dan heb ik echt twijfels over de opvoeding van dat kind. Wat wel een mogelijkheid is om het kind een oudere versie van call of duty te laten spelen (call of duty 4 is een prachtige optie). Deze zijn minder gewelddadig maar het spelprincipe is hetzelfde. Ook komt er nog steeds een online functie bij, wat het belangrijkste onderdeel van het spel is.

 • OnlineShootingGamePlayersGroup

  iedereen (daarmee bedoel ik alle ouders) is zóó ouderwets! op gta zit ook 18+ maar toen ik 9 was speelde ik het al maar nu ben ik 12 en nu mag ik het niet meer spelen! dat is gewoon bullshit! maar echt, je leert er juist van. je engels word beter, je reflexen worden beter en gaat het om het (vele) bloed, er is vast een optie om dat uit te schakelen. PEGI-ratings zijn echt zóó 2008! -*- Dit was een gratis bericht van OnlineShootingGamePlayersGroup -*-

 • OnlineShootingGamePlayersGroup

  oh ja, OnlineShootingGamePlayersGroup heeft nog wat toe te voegen; alle ouders die dit spel verbieden zijn Z.O.N.A.O.O.e.O.B.d.EO. (Zo Ouderwets Net Als Oude Opaatjes en Omaatjes Bij de EO)

 • nathalie

  Ook ik vindt dit bullshit, de tijd is nu eenmaal veranderd, en kijk is wat je allemaal niet op tv ziet overdag, mijn zoontje speelt het ook erg graag met zijn vriendje en zijn allebei 9 jaar. en het broertje van het vriendje is 5 jaar en speelt het ook.
  Kom op mensen het is 2013 man.

 • De Bilnaad

  Jeetjemeneetje

  ik vind dit spel een beetje eng! Zelf ben ik 15 jaar en ik heb geen ziektes.
  Het is inderdaad een gruwelijk realistisch spel met NET echt bloed.
  Mijn mammie vond me te jong voor deze spelletjes maar ik vond mezelf een stoere bink en wou het dus TOCH gaan spelen!
  Toen bleek het dus een heel erg ENG spelletje te zijn :(
  Als je slim bent gaan jullie andere spelletjes spelen, of lekker naar buiten.

  Ik raad aan (qua games ((dat betekent spellen)) )

  My little pony and the fairy princess
  The legends of fluffy
  Barbie en het grote mysterie
  En meer van deze toffe spellen!

  (verkrijgbaar bij bart smit)

  veel spelplezier!

  • JustinBieberlover1

   helemaal mee eens

  • anoniem

   da is zo gay die spelletjes call of duty help je met je reflexen en engels en geschiedenis en wat leert die spelletjes van jouw VRIENDSCHAP da is voor p*ssys

  • jos klijzen

   Luister bilnaad ik snap dat je net wil doen alsof je een jonge bent . Zoniet dan ben je gewoon erg gay ik snap helemaal dat je de jeugd wilt verbeteren maar we hebben het hier wel over 12 tot18 die leeftijdsgroep heeft geen interrese meer in dat soort games ( spelletjes) ik vind die opmerking kinderachtig en vraag je normaal over dit onderwerp te kunnen meepraten zoniet zou ik een andere website optezoeken en daar je oninterresante kinderachtiger opmerkingen daar proberen te delen met de rest van de wereld waarvan ik denk dat die het volledig eens zijn met mijn aanmerking nogmaals praat normaal over dit onderwerp mee wij zullen dat allemaal op prijs stellen .

 • jan

  het is al 2jaar geleden maar dit is echt bullshit. voor de ouders die nu kijken dit is zwaar bullshit ik begon op mn 8ste je bent een soldaat en je schiet klaar

 • Morris

  Ik mag het spel niet spelen van mijn moeder. Bij mijn vader is dat wel een ander verhaal, hem boeit het niet zo echt maar me moeder verbied het me wel maar ik speel
  Het toch bij mijn vrienden en inderdaad ik word buitengesloten enzo GEWOON OMDAT JE HET SPEL NIET HEBT ouders blijf/wees nou eens redelijk en geef je kind Call of Duty REDENS:
  1. Het is niet erg bloederig
  2. Hij hoort erbij en word niet uitgescholde/uitgelachen/buitengesloten
  3. Pegi schat het te hoog in laten we zeggen de leeftijds grens is 12 / 11
  4. Een grotere lach kan je niet krijgen bij je kind
  5. Je trained je reflexen en je hand/zicht cordinatie
  6. Je bent een coole moeder
  7. EN ALS JE HET HEM TOCH VERBIED BEN JE SUF EN GAAT JE KIND HET ELKE DAG SPELEN BIJ ZIJN VRIEND

  met vriendelijke groeten van morris (12 jaar)

 • blackops2freak

  ik ben op dit moment 10 en speelde dit zeker al toen ik negen was of ja 8 zelfs al mijn neefje van 6 speelt het zelf pas op dit is een zeer VERSLAVEND spel

 • anoniem

  ik ben 11 en speelde call of duty van mn 6de en ben nu slim en denk alleen aan buitenspelen in het begin denk je alleen van aargh wnr gaat de duitser dood maar als je ouder wordt is het goed om call of duty te kennen je word er slim van ook

 • zonnenman

  Dikke shit. Ik begon op 11 jarige leeftijd. Ratchet & Clank is een spel voor kleintjes t.e.m 9/10 jaar. Vond ik ook leuk vroeger maar nu speel ik dit niet meer maar speel ik Killzone, Aliens, Far Cry 3 en Call of Duty en meer. Ik ben zelf 14 en wordt er niet geweldadig van. Pegi is dikke shit: 18+ voor Killzone 2/3 en Call of duty is dus echt véél te hoog. Als dat nu 16+ was, OK (toch ook veel te hoog).

  Deze First Person Shooter spellen hebben me zeer goed mezelf leren verdedigen (als dat nodig is) en mijn reflexen zijn een stuk beter geworden. Tenslotte ben ik zéér goed verbeterd in mijn engels (toen ik 12 jaar was, kon ik zeer veel engels door die games).

  Je hebt natuurlijk ook mensen die er argressief van worden. Dan raad ik je aan om dat niet te kopen.

  • KOMDAN

   wie speelt er nou call of duty. Battlefield FTW!!

 • jos klijzen

  Beste sandy het is waar dat het spel schadelijk kan zijn maar dat betekend niet dat het voor ieder kind schadelijk is of kan zijn. Ik vind dat je zelf beter naar je zoon moet kijken bijvoorbeeld: heeft jou zoon al eens eerder met dat soort spellen in aanraking gekomen. Ik zelf maakt het niet uit. Ik ken mijn zoon lang genoeg om in te schatten welke games hij kan spelen. Ik snap best dat u zoon het spel graag wilt spelen. Dat hoort nou eenmaal bij de leeftijd , kinderen van die leeftijd willen dingen uitproberen. En je kunt er eenmaal niet omheen dat hij vroeg of laat zo’n game wil. Onze zoon quin wouw graag GTA lll . Zijn moeder was er streng optegen ze kon de games niet luchten (nu nog steeds niet) tot bleek dat hij al eerder die game heeft gespeeld. Wij vonden het nog steeds slecht want als ouders wil je je kind beschermen na lang zeuren mocht hij de game van mijn broer. Hij had hem net nieuw gekocht en vond het spel gelijk niet goed . Dit is onze meening niet de uwe maar probeer hem te begrijpen op die leeftijd kom je in de pubertijd en zij vinden dat soort games gdweldig.

 • robin_xxd

  mijn vrienden van 10 en 11 spelen 18+ spellen. maar ik nee hoor ik mag net 12+ spellen spelen. en ik ben 10 bdw

 • SuperXenoblader

  Ik vind het gewoon bullshit, ik ben 13 en ik mag géén cod spelen alleen maar omdat het te oud voor me is. Dafuq man. Soms word ik gewoon moe van mijn ouders.

 • joey

  Ik mag deze games dus ook niet van mijn ouders spelen trouwens ik ben 13 bijna 14. En wil super graag gta v of battlefield 4 voor ps3 het mag gwn niet we hebben hier al eindeloze discussies over gehad maar ik kan ze niet overtuigen ik heb al gezegt dat ik het eerst zou proberen en als ik er anders van werd ( in mijn gedrag) zouden ze het spel terugbrengen. Maar nee hoor zelfs dit werkt niet. Weet iemand een oplossing??….

  • KOMDAN

   Ik zou geen battlefield 4 kopen voor ps3. GEEN goeie graphics!
   Ik zou overstappen op pc of eventueel ps4 en xbox one. Op de pc ziet het er veel mooier uit dan op de ps3 die verouderde hardware heeft van 8 jaar!

 • Jefta

  Hahahaha wat een faal! Ik begin maar ff met Ratchet & clank, dit is zeker GEEN first person shooter, maar een third person shooter. Dit bewijst al dat degene die het antwoord heeft geschreven zeer weinig van games weet. Daarnaast zou ik zeker niet voor Tomb raider (2013) gaan omdat dat nog veel realistischer is dan call of duty, maar omdat dit 3 jaar geleden geschreven is kon je dit natuurlijk nog niet weten. Ten derde is call of duty zeker niet realistisch, aangezien niemand in het echt gaat quickscoper, trickshotten, teabaggen, spay and prayyen enz. Ook de uitwerking (zeker van de oudere cods) is niet heel realistisch. De lijken, het bloed… Als het er in het echt ook zo uit zou zien zou ik me kapot lachen als soldaat. Het grootste deel van de cod spelers is minderjarig en dit spel is dus ook zeker niet schadelijk. Sorry dat ik dit pas na 3 jaar plaats, maar ik kon het niet laten.

 • Jefta

  Hahahaha wat een faal! Ik begin maar ff met Ratchet & clank, dit is zeker GEEN first person shooter, maar een third person shooter. Dit bewijst al dat degene die het antwoord heeft geschreven zeer weinig van games weet. Daarnaast zou ik zeker niet voor Tomb raider (2013) gaan omdat dat nog veel realistischer is dan call of duty, maar omdat dit 3 jaar geleden geschreven is kon je dit natuurlijk nog niet weten. Ten derde is call of duty zeker niet realistisch, aangezien niemand in het echt gaat quickscoper, trickshotten, teabaggen, spay and prayyen enz. Ook de uitwerking (zeker van de oudere cods) is niet heel realistisch. De lijken, het bloed… Als het er in het echt ook zo uit zou zien zou ik me kapot lachen als soldaat. Het grootste deel van de cod spelers is minderjarig en dit spel is dus ook zeker niet schadelijk. Sorry dat ik dit pas na 3 jaar plaats, maar ik kon het niet laten.

  • Jefta

   Whoops dubbelpost ;)

 • sybren400

  ik mag wel asaasins creed is 18 plus spel heb ze alemaal ik had ook mw3 een call of duty spel en me ouders pakken call of duty af ik vind dit onduidelijk want als u op youtube kijkt ziet u dat asaassins creed ook best geweldadig is.

 • Joost Baas

  Ik weet niet of jullie ooit call of duty hebben gespeeld, maar 90 % vd mensen die het spelen zijn onder de 18. KAOLO DOM

 • Anthonie Schaap

  jullie zijn zieke faggots en jullie hebben echt geen leven serieus! Ik speelde het toen ik uit de baarmoeder kwam.

 • Anthonie Schaap

  serieus!!!!

 • Anthonie Schaap

  penis zegt: penissen!!!

 • ruben

  niet zeuren bijna iedereen speelt call of duty zelfs onder de 10 maakt niet uit wat pegi zegt ze moeten zich namelijk aan regels houden zoals hoe echter en meer bloed hoe hoger de leeftijd dus gwn niet op letten

 • Nathan P.

  als eerste is de pegi-leeftijd alleen een AANRADER, dus niet een verplichte leeftijd. ook is het gebasseerd op alleen de elementen zoals seks, drugs, alcohol, geweld etc.. als de pegi-leeftijd 18 is zegt het alleen wat over de elementen, maar niet over de mate, zo zeggen sommigen in de reacties dat call of duty bloederig is en overdrijven het geweld erin. in call of duty is het niet zo dat je afgesneden hoofden of losse lichaamsonderdelen/organen ziet, als je iemand neerschiet zie je alleen een klein spatje bloed vliegen (zie je niet snel zelf, net alsof je een flesje water laat vallen en in de lucht weer oppakt en de druppels eruit vliegen) en valt de tegenstander gewoon neer op de grond (zonder verder te bloeden). kijk niet alleen blind dat er geweld in zit maar ook naar dingen zoals strategisch inzicht, hand-oog coördinatie, reactievermogen.

  ten tweede is call of duty meer een strategische game. sommige missies doe je met een groot team (je maakt mee hoe het in elkaar zit (mijn tante zit in de luchtmacht dus weet ik hier wel wat van, wil zelf ook ernaartoe)) en weinig missies in je eentje bv. sluipend een basis binnendringen en info stelen.

  ten derde (eigen ervaring) ik ben zelf begonnen met cod vanaf 11 jaar, en ben nog steeds de stille jongen van vroeger. je moet echter weten van je kind of hij echt inderdaad gewelddadiger wordt ervan. veel mensen vatten het nadoen of veel eraan denken al op als gewelddadig, ikzelf maak verschillende wapens van lego, maar doe er verder niets mee en hou het alleen als decoratie, ik werd er juist creatiever op.

  ook werd er natuurlijk tegen mij gestribbeld toen ik het speelde maar het vreemde was dat ik wel films mocht kijken die veel aggressiever waren en deed het ook vaak, maar games niet. cod spelen op 12-jarige leeftijd kan nog, maar laat hem niet zoiets als horrorgames spelen (zombies, demonen etc.) maar wacht daar mee tot 14-15 jaar. mijn ouders en velen andere schepen ons op met games zoals ratchet en clank, raymen, crash bandicoot sonic etc. maar zeg nou zelf ontgroei je dat al niet vanaf je 12e jaar?

  als laatste (eigen mening), ik zou hem wel cod laten spelen, MAAR als hij alleen maar zulke games heeft, zou ik hem ook stimuleren om racegames te spelen bijv., die doen het altijd goed maakt niet uit de leeftijd (ben zelf een race en schietgamer).ook is het spelen van gewelddadige games juist een uitlaatklep in mate ervoor, net zoals dat je boos bent en het een keer uitschreeuwt, het moet er ook uit en hiermee doe je niemand kwaad. ik weet niet of dat zijn enige game is maar als dat zo is kan hij dat juist met anderen spelen waardoor de sociale dingen verbeteren( ikzelf doe mee aan toernooien met vrienden in het echt, en vaak ook met vrienden op het internet), wijn zijn immers een mensheid waar dingen delen belangrijk voor ons is. het is soms goed om vreemden te ontmoeten (ikzelf bespreek soms persoonlijke dingen met vreemden die vrienden werden, die ik aan niemand anders vertelde), bemoei je hiermee niet teveel mee, je wilt zijn leven niet te veel controleren toch?

  als allerlaatst wil ik één ding buitensluiten. neem nou de psychopaten die kinderen hebben vermoord in het nieuws, waarvan dat linken met gewelddadige games. om wat ÉÉN iemand doet, pas je het toe op ieder persoon? dat is heel raar toch? het lag echt aan de persoon, deze persoon was waarschijnlijk allang gek, voordat hij begon. zo zijn deze discussies begonnen, blind dus en te snel. wij zijn geneigd om sneller te oordelen op de negatieve dingen dan de positieve dingen.

  als 17 jarige jarige waarvan mijn PWS over gamen gaat vind ik dat hij gewoon cod kan spelen.

 • anoniempje

  bullshit ik ben 11 en ik speel al 2 jaar call of duty ik ze bijna allemaal en ik ben ni agressief ik heb wel adhd so what ik heb leren reflectief te bewegen me men vingers en zo dus het is echt zeve’r

 • Je mag me naam niet weten

  Dit is echt slecht! Het slaat nergens op het is toch maar een spel! En als er 18 op staat hoef je je er niet aan te houden! HET IS EEN ADVIESLEEFTIJD!!! Ik mag deze spellen ook niet want ik ben 12. Als ik er over praat tegen me ouders zeggen ze gelijk dit: Er staat 18+ op! WAT BOEIT HET ALS DIE STIKKER ER DUS NIET WAS MOCHT IK HET GEWOON! Ik wil bijv. Skyrim en GTA 5 kopne maar dat kan dus niet. Gelijk als er al 1 iemand in dood gaat met maar 1 drupje bloed staat er 18+ op het spel! Het slaat nergens op!

 • Lol

  Ik speel elke call of duty en ben 10 mijn broertje van 6 die kan het zelfs

 • Evita

  Ikzelf ben en meisje van 15 , ik speel call of duty mw3 , black ops , en black ops II, maar ook gta 5. Ik geef lud helemaal gelijk, ( iets minder grof had wel gemogen ).
  Je hebt zelf een stijl, die moet je ontwikkelen. In gamen, in kleding enzovoorts.
  Je kan je kind hiermee bijvoorbeeld een week laten spelen, en duidelijke afspraken maken. Als u merkt dat uw zoon nachtmerries krijgt, doe de game weg, of als hij zeer aggresief wordt. Maar call of duty is niet zo. Ik kan me voorstellen dat (vooral jongens ) deze games erg leuk vinden. Als u er echt fel op tegen bent, dan zou ik grand theft auto V voor hem kopen. Daar staat slechts een leeftijdskeuring op omdat je mensen kunt doden, (niet zo gedetailleerd als call of duty) en dat er woorden zoals ; fuck you langskomen. In dat spel kun je dus ook andere dingen doen, missies bijvoorbeeld drugs gaan afleveren. Maar je kunt er racen, parachutespringen, vliegen , skydiven , motorcrosser, bmxen, naar een theater gaan, tennissen , zwemmen enz. Laat uw zoon een beetje experimenteren, en als hij gewelddadig wordt, kijk een keer mee wat hij doet, is hij doelloos mensen aan het neerknallen , Pak de game af. Is hij aan spelen, bmxen ofzo, is hij gewoon een beetje stoer aan het doen voor zijn vrienden. Pegi geeft
  Leeftijdsgrenzen heel duidelijk aan, maar soms wel een beetje overdreven. Bij gta 5 kun je ook online, met voicechat maar die kun je uitzetten, en ook dat je anderen niet hoort.

  Hopelijk heb ik u hiermee geholpen.

  Vr. Gr. Evita

 • Brian

  Dit is echt gelul call of duty is overspoeld met kinderen van 10+ , er zijn gewoon ouders die veels te streng zijn en hun kind alleen maar my little pony laten spelen

 • Jodelahiti

  Bij mij in de straat woont iemand van 9 jaar en die speeld gta,cod,ac,nfs,bf en tomb raider.ik ben 12 en ik mag niet eens nfs the run spelen. Raaaaaaaaar

 • mooie naam hé

  ik ben 12 en mag ook geen 18+ games wat ik niet begrijp iedereen die ik ken speelt ook 18+ games en mijn broertje is acht en heeft vrienden die mogen het ook gewoon spelen, onbegrijpelijk!

 • Martijn

  Ben blij dat de kleine kinderen het niet mogen spelen het enige wat ze doen is in een hoekje zitten en andere mensen uitschelden

 • Raul

  Ik ben zelf ook 12ik heb hem zelf ook het is alleen schitten met wapens er is niets van grof taal gebruik en ook niet veel bloed meschien zou u hem zelf moeten uit testen ergens

 • Stino

  ik speel nu cod 2 jaartjes en ik ben soms boos op campers en hardscopers enzovoort maar verderrest wordt je eigenlijk niet boos over dingen, zo realistisch is het spel met de swarms en vtol warships. Ouders denken dat ze zogenaamd het beste willen voor het kind en dan het spel niet kopen totdat ze wat ouder zijn en wijzer zogenaamd, dat is de dikste bullshit. 18+ bij games is gwn niet waar. Bij films is dat wel zo en is het ook realistischer.

  gwn drammen totdat je het krijgt is een tacktiek

 • waaromleesjemijnnaam

  ze hebben ook een onderzoek gedaan of fps games effect hebben op kinderen en daaruit bleek dat het 0% effect heeft qua gewelddadigheid en dat de kinderen zelfs beter werden op school en ze een hogere reactievermogen kregen.

  dus.. BULLSHIT

 • jorik

  je mag gwn call of duty spelen 18 plus nou ff serieus daar luistert toch niemand naar…..

 • Jort

  Ik zelf (14) speel battlefield 4 en 3 deze spellen zijn veel meer strategie spellen dan brute moord spellen… Het is natuurlijk bij elke fps (first person shooter) de bedoeling om je tegenstander dood te maken….. Men ouders bijv. willen liever dat ik bf4/3 speel dan elk andere call of duty

 • niek

  Dit is echt het aller domste wat ik ooit heb gelezen. Ik begin met de voice-chat waarmee je zogenaamd met iedereen kan praten. Dit is niet waar, het kan alleen als je een microfoon hebt en anders niet. Ook kun je mensen “muten” en dit wil zeggen dat je er voor zorgt dat je die bepaalde spelers niet meer hoort.

  Dan gaan we naar het vechten wat zogenaamd “bloederig” in beeld wordt gebracht. Ik heb nu op dit moment 3 call of duty’s gespeeld en heb werkelijk nog NOOIT bloed gezien.

  Het spel blijkt ook nog eens geweldadig te zijn omdat je iedereen moet “uitmoorden”. Het is de bedoeling dat je iedereen dood moet schieten, dat is waar. Maar je doet dat ook voor een reden. Elke keer als je iemand dood schiet krijg je een punt en daarna “respawnt” de speler die doodschoot gewoon weer. Dat “respawnen” wil zeggen dat hij weer tot leven komt.

  Zelf speelde ik het spel vanaf mijn 9de.

  -Niek

 • Luc v2

  Ik heb nog nooit zulke groote onzin gehoord…
  Als je 12 ben kan je heus wel tegen dat geweld en wie speelt nou singel player..
  En de half van de mensen op het spel zijn +- 12 maar een ding koop geen microvoon voor hem want niemand heeft zin in een 12 jaarige op de mic.

 • LamaLover

  Ik vind dat kinderen zelf moeten weten of iets geschikt voor ze is. Ik ben nu 15 en ik speel allemaal 18+ spellen en ik heb er totaal geen last van. En als een kind er wel last van heeft merkt hij het vanzelf. Dat ouders zich overal mee bemoeien vind ik echt bullshit.

 • Djorn

  Hahaha onzin ik denk dat degene die reageert op de ouder het over black ops 1 heeft omdat ze het heeft over een ondervraagd persoon dat spel is totaal geen realistische oorlogsvoering met dar bloederig valt het ook wel mee….. Met andere woorden call of duty is eigenlijk 16+ maar de leeftijdsgrens kan ook per kind verschillen

 • Sven Alleblas

  Onzin. Ik speel al sinds mijn 9 de leeftijd, en het heeft nauwelijks inpact gehad.
  Ik ben nu 16 en ik vond vroeger dat bloed erg, maar dat kan je gewoon uitzetten in settings. Er zijn ook andere spelers die via chat of voice chat gewelddadig doen, maar die moet je gewoon reporten en dan komen ze ook niet meer terug (gebaned voor een week, of voor altijd) . De nieuwe (of oud) call of duty ghost is 16 +, en geweldig. Als je de multiplayer te gewelddadig vindt, kan je ook campagne spelen (missies). (Ondanks 99% van de mensen de games kopen voor multiplayer.

  Ook 65 % van de spelers in Nederland die COD (Cal Of Duty) spelen zijn minder jarig.

 • ItZhogebloemen

  Ik speel ook sinds kleinsafaan. Lekker spelen niet zeuren. Tip: Stoppen als je nachtmerries krijgt

 • Maarten

  ik ben net 13 en wil farcry 3 kopen maar wat is die leeftijds grens voor een no life bullshit

 • FsTq

  Dit discussie van ouders is dikke bullshit
  een kind moet al van kindsafaan dat soort dingen kenmen dat spel bevat niets horrorigs of sexisties geef die kinderen toch is vrijheid ze kunnen niet tot hun 18 spongebob of barbie spellen spelen hij heeft ook een reputatie op school.

 • arjan

  Mee eens luc.
  Ik speel sinds mijn 11e call of duty en nog nooit last van gehad.
  Het is juist super leuk.
  Je kan mensen die praten gewoon muten hoor je ze niet.
  Het spel lijkt niet op het echte leven het is best nep.
  Het is maar een spelletje zo erg is het niet.
  Ik heb ook Gta V en dat is juist super grappig soms.
  Hij heeft het wss ook al bij anderen gespeeld.
  En hij is toch gewoon normaal

 • Anoniem.~

  Ff tussendoor, bij Call of Duty schiet je mensen eerst dood en daarna respawnen ze gewoon weer. Eigenlijk is het best positief, ze gaan tenminste niet dood *-*.

 • adam

  ik ben 9 en ik speel het en het is niet eng ofzo

 • Realist

  Man man man, in wat voor sprookjeswereld leven sommige mensen hier? Als je kind van 12 al geen cod mag spelen, hoe moet je dan wel niet proberen om hem/haar weg te houden van de dagelijkse realiteit? Heel het nieuws staat elke dag weer letterlijk bomvol van de oorlogen en schietpartijen. Hoe vreselijk dit ook is, ieder mens zal hier vroeg of laat mee geconfronteerd worden.
  Als je dan altijd door pappie en mammie beschermd bent weet je niet wat je overkomt als je volwassen moet worden…
  Beter kun je op jonge leeftijd al telkens wat kleine stukjes realiteit onder ogen krijgen zodat het later niet zo’n grote schok meer is.
  Dit zorgt er juist voor dat mensen stabieler worden en niet doordraaien.

 • moeder

  Ik vind het als moeder van een zoon van 13 jaar lastig hoor. De wens om dit soort spellen te spelen is zo groot en volgens hem mag iedereen dit spelen. En ik begrijp die wens heel goed. de spellen zijn prachtig gemaakt en kinderen van die leeftijd willen zo graag groot zijn. Maar ik denk echt dat de beelden ongezond zijn.
  Ik ben niet bang dat mijn zoon 9of andere kinderen) er direct agressief van worden, maar er ontstaat wel een soort gewenning aan heftige beelden. Dat vind ik ongezond. Heel langzaam gaan we het dan met z’n allen normaal vinden om heftige beelden te zien en schrikken we daar niet meer van.

  Aan de andere kant is het zo dat ik ook begrijp dat verbieden het alleen maar begeerlijker maakt. De verboden vrucht dus. En dat willen we natuurlijk ook niet.

  Ik zou echt willen dat er spellen zij die net zo mooi zijn gemaakt als bijvoorbeeld Call of Duty, maar dan geschikt voor kinderen van 12 tot 16 jaar; dus met iets minder geweld, grof taalgebruik, vergelijking van gangster cultuur en seks.

  En als laatste; een puber zoekt hoe dan ook grenzen op. In sommige gevallen wordt er gestreden over het wel of niet mogen spelen van dit soort games, in andere gevallen zullen dat misschien andere strijdpunten zijn. Dus geef een kind maar een grens. Er zal toch wel gezocht worden naar een grens om je tegen af te zetten dat is nou eenmaal wat pubers willen en moeten doen in hun weg naar volwassen worden.

  Het is dus ook in ons huishouden een heikel punt en dat zal het nog wel even blijven, hoewel ik ook de argumenten van de kinderen snap.

 • Valentijn van den Anker

  Het is een beetje belachelijk toen ik 6 was speelde ik al gta op ps2 nu ben ik 12 en nog nooit een nachtmerrie of enge gevoelens gehad dus dit is echt onzin

 • Sc

  Ik ben zelf ex special forces en het probleem is niet het geweld in het spel. Het probleem is juist dat kinderen denken dat COD de werkelijkheid laat zien. Laat me dit zeggen. Het heeft geen barst met de werkelijkheid te maken. Het is heel wat anders om iemand een kogel te geven in een spel dan in het echt.

  Reflexen verbeteren? Mischien. Maar je een moordenaar maken. Nee hoor. Ik zou alleen adviseren dat als je kind COD wil spelen je ook een documantere laat zien over het echte soldaat zijn en wat het inhoud om te doden.

 • Pabs

  waar slaat dit op? zelf wel eens gegamed? ik speel cod sinds mijn 12e en ik heb een prima sociaal leven, heeft verder geen negatieve invloed op me. Ik speel meestal 2 uur per dag, mag eigenlijk maar 1 uur per dag, hoe kan ik mijn ouders eigenlijk overhalen om mijn tijdslimiet te verhogen? oja btw, mag wel 18+ films kijken maar niet 18+ games (te lang) spelen :/

 • joep

  ja inderdaad fking bullshit!!! luc heeft helemaal gelijk.

 • DEGAMER

  Ik speel gewoon call of duty en ben 12 echt builshit. Skeere tijden aangebroken. Als ik geen cod mog kon ik mijn xbox one beter niet kopen en beter een wii kopen

 • alfoakfao

  Wat Corné zegt klopt niet, kijk naar alle bekende cod-youtubers, die mensen spelen 24/7 bij wijze van spreken. Hebben ze ooit iets ergs gedaan buiten mensen neersgestoken en neergeschoten, gemarteld,verminkt,verbrandt, nagels uitgetrokken…
  NEEEEEEEEEEEEEEEEE

 • Bruh

  Ik ben 13 en speel cod qua geweld is het niet echt super erg, het komt meer doordat het gewoon best wel lastig is om het te spelen

 • Hoi

  Ratchet en clank is niet eens een first person game, als ik u was zou ik hem borderlands of uncharted geven (als hij een ps3 heeft)