Need for Speed

Need for Speed

Need for Speed (NFS) is één van de meest succesvolle serie racegames ooit. In totaal zijn er, sinds de eerste Need for Speed uit 1994 uitkwam, meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. Er zijn intussen ruim 15 verschillende Need for Speed titels.

De meeste games spelen zich af op de openbare weg. Je racet een parcours tegen andere coureurs in afwisselende omgevingen. In de games gaat veel aandacht uit naar de grafische kwaliteit van de auto’s en de omgeving. Omdat je op de openbare weg racet moet je niet alleen sneller zijn dan je tegenstanders, maar ook andere verzetsdeelnemers ontwijken. De races worden extra spannend, doordat je in de meeste games vroeg of laat te maken krijgt met de politie. Die moet je te slim af zien te zijn.

Kenmerkend voor de games is verder dat je een soort carrière doorloopt. Door races te winnen, stijg je op de ladder en komen er andere circuits en betere en snellere auto’s tot je beschikking. In de Need for Speed games kun je racen met allerlei bestaande auto’s. Van een opgevoerde Fiat Punto tot de Lamborghini Gallardo en allerlei andere gewone en exotische auto’s. In de latere games (vanaf NFS Underground uit 2003) kun je je auto ook ‘pimpen’ met uitbreidingen en opvoerkits. Zo maak je je auto sneller en met bodypaints, stickers en andere versieringen ontwerp je je eigen coole racecar.

De eerst serie NFS games (oa. NFS, NFS2, NFS3, Hot Pursuit 1 & 2) speelt zich voor het grootste deel overdag af, vaak in mooie weidse omgevingen met veel berglandschappen en wegen met haarspeldbochten. De nadruk ligt op racen en later ook op het ontwijken van de politie. Met NFS Underground is een serie games ontwikkeld die zich afspeelt in de setting van illegale straatraces. Een verhaallijn vormt voor het eerst een onderdeel van de game en de races spelen zich vooral ‘s nachts in een stedelijke omgeving af. Dit thema komt ook terug in NFS Underground 2 en Carbon.

De laatste NFS games zijn erg verschillend. NFS World is een online multiplayer game die je online speelt. Met Hot Pursuit gaat Need for Speed weer terug naar de begintijd. De nadruk ligt op racen en politie-achtervolgingen.

Onze mening

In tegenstelling tot sommige andere racegames (bv. Grand Tourismo) ligt de nadruk in Need for Speed niet op realistisch racen. De omgevingen en de auto’s zien er wel bijzonder realistisch uit, maar bij het besturen van de racewagens ligt de nadruk op spelplezier en een gevoel van snelheid. Dat wil niet zeggen dat het racen heel makkelijk is of ongeloofwaardig.

Over het algemeen zijn de racegames van NFS erg leuk om te spelen en van hoge kwaliteit. Je kunt alleen spelen en je carrière volbrengen door tegen computergestuurde tegenstanders te racen. Maar je kunt ook tegen andere racen: met z’n tweeën op één console of met meer spelers via een netwerk. Enkele jaren terug speelde ik vaak Need for Speed op mijn kantoor tegen mijn collega’s als we behoefte hadden aan een uurtje ontspanning.

Mijn kinderen en hun vriendjes spelen ook graag Need for Speed. Onder andere omdat het racen zelf niet extreem moeilijk en frustrerend is. Ze vinden vooral de latere games leuk, waarbij je je auto kunt aanpassen. Eén van Yoda’s vriendjes heeft kortgeleden een spreekbeurt gehouden over auto’s. Zijn kennis over auto’s had hij voor een deel uit Need for Speed. De namen van modellen, jaar waarin ze uitkwamen, motorvermogen en rijeigenschappen, hij wist het allemaal.

Je kunt nog wel vraagtekens zetten bij de ‘inhoud’ van de games. Om te beginnen bega je de ene verkeersovertreding na de andere: te hard rijden, je veroorzaakt -gewild en ongewild- verkeersongelukken, lokt de politie uit etc. Met name in de Underground serie, waarbij het verhaal een belangrijkere rol speelt, wordt de cultuur van het straatracen in filmpjes zwaar aangezet. Stoer rijgedrag, lekkere meiden en grof Engels taalgebruik wisselen elkaar af. Om klachten van ouders en autoriteiten voor te zijn vliegen de waarschuwingen je om de oren bij het starten van een game. ‘Probeer dit niet op de openbare weg, dat is gevaarlijk en verboden!’ Aan de andere kant is het duidelijk ‘fun’ en niet echt. Het is me meerdere malen gelukt om uit de handen van de politie te blijven die 15 politiewagens met wegafzettingen en een helikopter inzette om me te arresteren. Ook kinderen zien in dat dit in het echt niet zo gaat.

De Pegi ratings van de games verschilt nogal. Sommige games hebben een 12+ rating. Dit is met name het geval bij de games waarbij het verhaal een grotere rol speelt, behalve bij Underground. De meeste andere spellen hebben een 3+ rating. Wat ons betreft is 4 jaar echt te jong voor deze games. Daar zijn ze gewoonweg te moeilijk voor. Voor kinderen vanaf een jaar of 8/9, die van auto’s houden, zijn het erg fijne racegames. Mijn kinderen mogen Carbon (12+) wel spelen, maar Undercover niet. Dus bij twijfel: bewaar de 12+ games tot ze naar de brugklas gaan en ga en toe even samen racen.


Platform: PS2/PS3/XBOX360/PC/Wii/DS/PSP
Aantal spelers: 1 / meerdere (online of netwerk)
PEGI-leeftijd: 3+ of 12+
Onze aanbeveling: vanaf 8/9 jaar (en 12+)
Taal: Engels
Website: Officiële Need for Speed website (engelstalig)
Beoordeling: ★★★★☆ 

please install flash
  • Judith

    Ik heb hier een versie van Need for Speed the Run. De leeftijd rating is 16+. Weet jij waarom dat zo is? Mijn zoontje van 8 wil het spel spelen, maar er staat toch niet voor niets 16+?u00a0